4.2 Uitgangspunten
Met EP als kader komen ook een aantal uitgangspunten van dit (meta)theoretisch fundament in beeld. Hoewel ook deze uitgangspunten in de verdere hoofdstukken uitvoerig aan bod komen, benoemen we ze hier in compacte vorm omdat ze de opstap vormen naar de hypothesen die in deze thesis de leidraad voor het gehele onderzoek vormen.
- Er is sprake van drie mentale adaptaties die primair zijn gericht op het ondersteunen van wat men het eindpunt van evolutie zou kunnen noemen: inclusive fitness. Onder inclusive fitness verstaat men het bijdragen aan het aantal nazaten dat iemand zelf nalaat tot deze zelf in staat zijn nageslacht te verwekken, en/of individuen te ondersteunen waarmee men zijn genen deelt in hun streven naar hetzelfde doel (Hamilton, 1964).
- Hoewel ieder individu beschikt over de drie primaire adaptaties, prioriteert het brein binnen 36-48 maanden na conceptie éen van de drie adaptaties zodat het individu de kans krijgt daarin te excelleren, alsmede zich naar anderen op een herkenbare en betrouwbare wijze te presenteren en profileren. De interactie tussen deze twee functies maakt dat al snel sprake is van voor dat individu kenmerkend gedrag, ook op het gebied van wensen en voorkeuren. De geprioriteerde adaptatie is daarmee de basis voor het motivatieprofiel van het individu en daarmee voor de consistentie in de besluitvorming.
- Dit motivatieprofiel reguleert, net zoals dat met een moedertaal het geval is, al snel de verdere vorming van het individu, met name de wijze waarop men bij voorkeur het contact met anderen aangaat. Ieder individu ontwikkelt aldus een sociale strategie om anderen te beïnvloeden (in relatie tot zijn ultimate fitness). Het is deze sociale strategie die uiteindelijk resulteert in gedrag.
- Omdat er sprake is van consistentie in besluitvorming is het mogelijk om te komen tot een taxonomische indeling van de drie fundamentele motivaties en de daaruit voortkomende sociale strategieën. Deze taxonomische indeling kan de basis vormen voor praktijkgeoriënteerde vormen van wetenschap, zoals bijvoorbeeld privé en zakelijke relatievorming, mentale gezondheid en, zoals in dit geval marketing research.