2. Verschil tussen het vrouwen- en mannenbrein

Bij de indeling is gebruik gemaakt van literatuuronderzoek, inclusief van Baron-Cohen (2003, 2005, 2007) die het essentiele verschil in gedrag tussen het vrouwen- en mannenbrein laat zien. Dit onderlinge verschil in besluitvorming van vrouwen en mannen is ondergebracht in de taxonomie van de het fundamentele motivatieprofiel en de sociale strategie. De combinatie van seksuele selectie met het handicap principe waren verdere indicaties voor de opzet en indeling van de taxonomie.

Omdat het motivatieprofiel stabiel is, kan het met een grote mate van zekerheid worden voorspeld en ingedeeld in een specifieke categorie. In de taxonomie is gedrag als de sociale strategie opgenomen die wordt aangestuurd door het motivatieprofiel van het individu. Daarbij is de fundamentele motivatie en de positie op het LH continuum van het individu als uitgangspunt genomen omdat dit de sociale strategie toont. Bij de indeling is gebruik gemaakt van literatuuronderzoek, inclusief van Baron-Cohen (2003, 2005, 2007) die het essentiele verschil in gedrag tussen het vrouwen- en mannenbrein laat zien. Dit onderlinge verschil in besluitvorming van vrouwen en mannen is ondergebracht in de taxonomie van de het fundamentele motivatieprofiel en de sociale strategie. De combinatie van seksuele selectie met het handicap principe waren verdere indicaties voor de opzet en indeling van de taxonomie.

Omdat de tweedeling in mannen en vrouwen fundamenteel is, lichten we dit gepostuleerde verschil hier nader toe. Aan de orde komen: 

  1. Het kleine verschil, de grote gevolgen
  2. Empatisch versus systematisch
  3. Agentive change.

Meer weten? Zie Inleiding EP-toepassingen