7.3 Bijlage B: Uitgangspunten op basis van de functionalis
Om de uitgangspunten van de (hedendaags)functionalistische visie op gedrag te begrijpen, en daarmee de functionaliteit van individuele verschillen in besluitvorming op soortniveau te kunnen duiden, is het van belang een onderscheid te maken tussen adaptaties en veldkrachten:
- Adaptaties zijn de geëvolueerde, universele, erfelijke, soort-specifieke eigenschappen van een soort waardoor de reproductie-, en in het verlengde daarvan, overlevingskansen van het individu in een specifieke omgeving toenemen
- Veldkrachten zijn de evolutionaire mechanismen die invloed uitoefenen op die adaptaties
- Ter illustratie: seksuele selectie heeft als veldkracht richting gegeven aan relevante adaptaties voor de soort Homo sapiens sapiens, zoals het beschikken over een groot modulair brein. Seksuele selectie is dus geen eigenschap van het individu, maar bij de vormgeving van dat brein speelt functionaliteit in relatie tot de veldkracht een bepalende rol. Vorm volgt functie!
Deze wisselwerking tussen veldkrachten en adaptaties heeft een aantal specifieke kenmerken, die hier als uitgangpunten dienen om individuele verschillen in besluitvorming te kunnen duiden, zoals:
- De basisprincipes van het huidige menselijke brein
- EP en de moderne maatschappij
- Seks-brein-gedrag
- Nieuwe visie op motivatie
- Trias: motivatie-strategie-gedrag
- Life history perspective
Meer weten? Zie Narratieve kader