1.06.4.2.2 Conscientieuze man
- Systemen en patronen Hoewel het in je werkkamer behoorlijk rommelig kan zijn, ben je pijnlijk nauwkeurig in je werk. Je kracht is het gemak waarmee je direct de patronen en de systematiek van vooral alle cijfermatige en regelgevende processen ziet en volgt (Baron-Cohen, 2005). Veel andere interesses buiten deze gebieden heb je niet, hoewel de kunst van Escher, de conceptuele kunst van Jan Dibbets of Piet Mondriaan je kunnen aanspreken. Ook muziek heeft je belangstelling. Vooral de minimal music van bijvoorbeeld Simeon van Holt kun je op prijs stellen, maar ook Bach en Vivaldi. Veel andere liefhebberijen of hobby’s heb je niet. Reizen vindt je wel belangrijk, kleding en accessoires spreken je minder aan – als ze maar functioneel zijn.
- Sterktes en zwaktes Je kracht ligt in de logica waarmee je problemen te lijf gaat en strak doorredeneert tot je de oplossing hebt gevonden. Het probleem is dat daaruit meteen je zwakte blijkt voor oplossingen die niet de formele wetten van de logica volgen. Zo vindt je het leggen van verbanden tussen ogenschijnlijk verschillende elementen een stuk ingewikkelder. Liever los je een kruiswoordpuzzel op of concentreer je je op het logische systeem dat ten grondslag ligt aan de formule voor een specifiek onderzoek. Je kracht is ook een beroep waarin juist logica een grote rol speelt.
- Opleiding en werk De snelheid waarmee de systematiek van patronen kunt onderscheiden, maakt je uitermate geschikt voor een opleiding waar de moderne samenleving veel behoefte aan heeft. Je aanleg leent zich voor allerlei beroepen zoals in de ICT, computers, soft- en hardware en talloze andere toepassingen. Maar ook heb je goede kansen in de accountancy, als bouwkundig of industrieel ingenieur, in de wiskunde, natuurkunde en de biochemie. Je vindt het prettig te werken in een helder gestructureerde omgeving zoals de overheid, een universiteit, een grote onderneming, een legeronderdeel of defensie.
- Relaties Ondanks je scherpe inzicht in de systematiek, is je zwakte dat je weinig zicht hebt op wat zich afspeelt in het brein van anderen. Empathie is niet iets waar je je in verdiept. Je hebt dan ook niet echt een idee wat de oorzaak is van het gedrag van anderen. Je omgang met anderen is daardoor wat stroef, zeker met de andere sekse (Baron-Cohen, 2005). Het is niet ondenkbaar dat een vaste relatie gewoon niet lukt – totdat je iemand tegenkomt die zelf het initiatief neemt. Als daaruit een relatie ontstaat, krijg je waarschijnlijk genoeg duidelijkheid. Je wil niet gissen wat iemand bedoelt al hij of zij iets doet of zegt. In zo’n relatie geef je er de voorkeur aan dat de ander de leiding neemt en besluiten neemt. Je kracht is dat je je neerlegt bij de besluiten van de partner. Het creëert rust en evenwicht in je relatie en geeft maar weinig aanleiding tot discussies (Nettle, 2011).
- Ontspanning Je behoefte aan strakke kaders in je relatie, is ook van toepassing op je vrienden en bekenden. Vaak zijn het contacten van je partner en over het algemeen kun je je goed ontspannen en vermaken in grotere gezelschappen. Een goed glas bier in het café smeert daarbij het sociale contact. Samen met hen bezoek je eventueel een evenement dat in de publieke belangstelling staat.
Werk Je werkt doorgaans veel en hard, maar wel binnen duidelijke kaders. Ook zul je niet vaak in opstand komen, zelfs onder moeilijke omstandigheden – ook omdat het soms aan je voorbij gaat. Hoewel je er niet naar streeft, is je kracht dat je dankzij je scherpe, systematische brein voor veel werkgevers een ware aanwinst bent. Dat betekent dat je in principe altijd een goed inkomen kunt verdienen. Het is zelfs niet uitgesloten dat je kracht zich uit in een nieuwe oplossing voor een prangend probleem, bijvoorbeeld op het gebied van computer beveiliging.
Meer weten? Zie Mannen