1.09.9.1.4 Het medium Gedrag
Om als vehikel te kunnen functioneren voor genen die zich via seksuele reproductie, de mens, en zijn kostbare signalen verspreiden, is nog een laatste medium nodig: gedrag. Helaas wordt gedrag nogal eens vanuit het verkeerde i.c. individuele perspectief geïnterpreteerd in plaats van uit het gen-perspectief, waarbij het begrip persoonlijkheid een belangrijke rol speelt.
Het probleem is dat we als mens, maar ook veel wetenschappers, gewend zijn persoonlijkheid te baseren aan de hand van zichtbaar gedrag. Alleen Aristoteles, etholoog Tinbergen en evolutiepsychologen vroegen zich af waarom mensen doen wat ze doen. Zij gingen op zoek naar het doel van menselijk gedrag aan de hand van de vraag: wat is de functie van gedrag? En daarmee belanden we in het domein van seksuele selectie van ons brein.
De twee meest bepalende sleutelwoorden zijn samenwerking en vertrouwen. Die twee ultrasociale eigenschappen zijn het gevolg van verschillende evolutionaire factoren. Ontstaan door specifieke chemische reacties, begint het leven op aarde ca. 4 miljard jaar geleden. De samenwerking van het RNA is als volgende stap cruciaal. Dan volgt een lange adempauze van ca. 2,5 miljard jaar tot in het Cambrium plotseling talloze nieuwe soorten ontstaan. Met de ontwikkeling van de placenta zoogdieren zo’n 100 miljoen jaar geleden, evolueert door coöperatieve opvoeding een volgende fase van samenwerking.
We lijden aan een intense behoefte ergens bij de horen. Samenwerking en vertrouwen leveren voor de mens veel voordelen op. Het bevordert moraliteit, vriendschap, kennisdeling, technologie en vele vormen van organisaties en instituties waarin mensen één gezamenlijk doel nastreven. We maken meer kans op een ideale, romantische partner. Gebrek aan samenwerking daarentegen laat een afnemend patroon aan sociale contacten zien. Gebrek aan sociale contacten, heeft een immense impact op onze mentale en fysieke conditie. We voelen ons leeg, ongeliefd, vereenzamen, worden ziek en leven korter. Het is dan ook merkwaardig dat veel mensen er van uit gaan dat we egoïstisch en individualistisch zijn. Dit boek biedt tegenwicht aan deze egocentrische visie en gaat over het belang van onze relaties en samenwerking. We laten zien hoe je individuele verschillen en je eigen identiteit kan ontdekken, juist in het licht van de ander. We laten zien dat sommigen daarbij meer empathisch en anderen juist egoïstischer te werk gaan, maar altijd in het kader van onze relaties met anderen. Ook staan we stil bij vragen rondom de verwarrende effecten van taal, de betekenis van onze vrije wil, onze waardes en moraliteit.
Meer weten? Zie Media