2.2 Het brein
De term 'brein' verwijst hier niet zozeer naar de hersenen als fysiek orgaan, als wel naar de functies die dit orgaan vervult en in het Engels wordt aangeduid met de term 'mind'. Hier staat de ontwikkeling centraal van het brein als eerste zenuwbaan naar het brein van de huidige Hss. Een groot aantal functies en functionaliteiten van het brein passeert daarbij de revue.
Om de ontwikkelingen conceptueel te verhelderen, beschrijven we die 'entiteiten' steeds aan de hand van het volgende kwartet:
- de ontologische identiteit: wat is het, wat is de definitie?
- de functie(s): waartoe dient het, waarom bestaat het?
- de functionaliteit(en): hoe werkt het, van welke processen of activiteiten maakt het mechanisme of de eigenschap gebruik?
- een toelichting ter nuancering of duiding, gezien ons uiteindelijke doel: conceptuele verheldering.
Aan de orde komen:
- De functies van het brein
- De functionaliteiten om die functies te ondersteunen
- De essentiele entiteiten: motivatieprofiel etc.
Het individuele motivatieprofiel geeft weer aan welke van de volgende drie fundamentele samenwerkingsposities het individu de voorkeur geeft:
- Empathie & Verbinding
- Vriendschap & Coalitievorming
- Hiërarchische verhoudingen & Status.
Drie aspecten spelen daarbij een hoofdrol: de problemen en bijbehorende adaptaties die betrekking hadden kking op drie sociale domeinen (Campbell & De Waal, 2011; Dorrough et al., 2015; Rich Harris, 2011; Weisel & Boehm, 2015).
- Ook om energie-technische redenen is het juist goed om alle drie de motivaties niet in gelijke mate te beheersen (Miller, 2000a; Rich Harris, 2011, p. 144). Differentiatie in 3 dimensies/adaptaties: In de evolutionaire context van de cognitive niche heeft zich ergens een bijzondere differentiatie voorgedaan binnen een van de meest fundamentele adaptaties: (sociale) motivatie werd gedifferentieerd naar: partnerselectie en verbinding; vriendschap, coalitievorming; hiërarchische verhoudingen of status.
- • Multi-factoriele oorzaak: motivatieprofiel is het gevolg van:
- • de recombinatie van zijn ouderlijke genen,
- • de invloed van hormonen en voeding van de moeder vanaf de conceptie tot de geboorte,
- • de regulering door de Hox-genen, de ‘gereedschapskist’ van de ontwikkeling en
- • de interactie van de genen met de sociaal-culturele omgeving waarin het individu terechtkomt.
Meer weten? Zie Adaptief-belangperspectief