1.2.2 Het eerste brein

Definitie

Van een eerste brein is in letterlijke zin geen sprake; een rudimentaire zenuwbaan lijkt zich in miljoenen jaren te hebben ontwikkeld tot een steeds compexer netwerk van zenuwcellen. Het brein van Homo sapiens is samengesteld uit bijna 100 miljard hersencellen (Nederlands Herseninstituut, 2023) en daarmee het meest complexe orgaan op aarde. De ‘ingrediënten’ van het brein, cellen die in staat waren te reageren op andere cellen en hun omgeving, dateren uit de periode van simpele soorten zoals sponzen (Elliott & Leys, 2010).

Functie(s)

Functionaliteiten 

Toelichting (redigeren en/of naar Toelichting op de tijdlijn)

Zij konden zich, zij het enigszins onbeholpen, al voortbewegen. Beweging vereist een buitengewoon complex systeem: een (rudimentair) brein dat ten minste bestond uit een geëvolueerd ontwerp op basis van een architectuur dat voorzag in de coördinatie van een doel, waarneming, oriëntatie, een geheugen en de overdracht van de gecombineerde informatie naar een uitvoerend orgaan voor beweging. Het was het begin van een brein bestaande uit neuronen die actief verklaringen genereren in de vorm van hypotheses die worden vergeleken met de sensorische informatie. Deze vergelijkingen zijn antientropisch en gebaseerd op Bayesiaanse waarschijnlijkheidsberekeningen (zie 4.3.4.). De vergelijking heeft betrekking op de situatie van het lichaam in relatie tot het doel en de omgeving waarin het individu zich beweegt. In een aantal gevallen spelen daarbij ook (gevoelde) emotionele ervaringen en gevoelens van (onderdelen van) het lichaam een rol (Feldman Barrett, 2017, 2020; Seth & Friston, 2016). Uitgaande van de functionaliteit van evolutionaire processen, evolueerde het brein een rudimentaire vorm van onbewuste awareness, een zeker besef of gewaarwording voor oriëntatie, voedsel, partner en predator en een episodisch geheugen. Kortom, het wat, waar en wanneer van de eerste gewervelde soorten tijdens het Ediacaran 572 tot 541 miljoen jaar geleden, gevolgd door het Cambrium van ca. 541 tot ca. 485 miljoen jaar geleden. Op deze fase volgde de Cambrian explosion, de periode waarin vrijwel alle levende fyla ontstonden die hun tegenwoordige eigenschappen kregen. Het was het moment dat het eerste centrale zenuwcentrum ontstond (Allen & Fortin, 2013; Patton, 2008; Trestman, 2013).

Het brein van zowel de mens als vele andere soorten, bereikt een kwaliteit en snelheid in besluitvorming die de meest geavanceerde AI systemen ver overtreffen. 

Feinberg & Mallatt (2022) veronderstellen, conform emergentie in complexe systemen, een sensorisch bewustzijn aan de hand van overeenkomstige somatotopische neuraal bewuste representaties bij andere soorten.

De eerste ‘onbewuste’ sensorische eigenschap wordt blindsight genoemd, waarmee visuele informatie wordt bedoeld die plaatsvindt buiten de bewuste beleving om van het individu De verklaring van dit fenomeen ligt waarschijnlijk bij de oorsprong van het brein van de eerste soorten. Bij enkele zoogdieren zoals het resusaapje (Macaca mulatta) bestaan verschillende zenuwbanen uit een evolutionaire, oorspronkelijke route – een eerste ‘versie’ van het visuele systeem dat gebruik maakt van ’omgevingsbeeld’ (ambient vision) zoals de veronderstelling is (Danckert, 2021; Humphrey, 2009; Weiskrantz et al., 1986). Daarnaast bestaat een latere versie van het visuele systeem dat een meer volledig beeld biedt en naar de visuele cortex V1 leidt.

Uit deze formatie, gekoppeld aan latere zintuigen, is een beeldvormend brein geëvolueerd dat de externe en interne wereld kan waarnemen. Het blijkt dat de evolutie zelfs een oplossing heeft gevonden voor beeld dat in het geheugen afzonderlijke beelden voor het linker- en rechteroog wordt opgeslagen, die in combinatie van rechts en links kan oproepen. Later werden de eerste stappen gevolgd door een integratie van zintuigelijke informatie voor aandacht, gewaarwording en neurologische synchronisatie. De lamprei beschikt vermoedelijk nog over de oorspronkelijke, noodzakelijke neurologische eigenschappen en zou over het sensorische bewustzijn en de qualia beschikken om de simpelste vertegenwoordiger te kunnen zijn van de voorgestelde oorsprong (Barbur et al., 1993; Behrmann, 2000; Brincat, 2021; Dankert et al., 2021; Feinberg & Mallatt, 2022; Humphrey, 1967; Shilton et al., 2020; Pearson et al., 2015; Weiskrantz et al., 1974).

 

De hiervoor geschetste theorie zou, volgens meerdere onderzoekers, betekenen dat ook (vele) andere soorten over een bewustzijn kunnen beschikken (Feinberg & Mallatt, 2022; The Cambridge declaration on consciousness, 2012). Ook Damasio (1999, 2010) gaf een zelfde verklaring dat het brein, vanaf het ontstaan, drie opeenvolgende fases doormaakt met een Niveau 1: het leven ontstaat (archaea, bacteria), een Niveau 2: het ontstaan van het eerste zenuwsysteem (kwallen, wormen, amphioxus) en Niveau 3: het ontstaan van phenomenal consciousness zoals het bewustzijn wordt genoemd.

 

 

Meer weten? Zie Toelichting tijdlijn