2.1.1.13 Bipedalisme
Hoewel vele primaten zowel op de grond als in de boomtoppen af en toe rechtop lopen, is de mens de enige van de ca. 200 primaten die een permanente tweevoeter is geworden, een bipedalist.
Tijdperk
- Bipedalisme deed waarschijnlijk haar intrede al 4,5 Ma geleden, maar was in ieder geval 3,66 Ma een feit, zoals blijkt uit de gevonden voetstappen in tufsteen in Leatoly, 45 km ten zuiden van de Olduvaikloof in Tanzania (Leakey et al, 1976; Masao et al., 2016). De voetstappen zijn van een Australopithecus afarensis (Lucy).
Oorzaken
- Seksuele selectie; Miller (1998, 2000) stelt dat bipedalisme een effectieve manier is om indruk te maken op anderen. Door rechtop te heeft men meer prestige in de groep waardoor een voordeel ontstaat in het kader van de individuele fitness (Dale, 2018).
Gevolgen
- Morfologische sexe-indicatoren; nadat onze voorouders bipedalisme als standaard hadden ontwikkeld, zorgde seksuele selectie voor de evolutie van specifieke morfologische indicatoren van onder andere duidelijk herkenbare seksuele kenmerken van zowel vrouwen als mannen
- Anatomie en fysiologie; een andere positionering van het geboortekanaal en veel (pijn)klachten in tal van gewrichten (ruggengraat, het bekken, heupen, knieën en enkels).
Meer weten? Zie Vroege ontwikkelingen