2.1.1.03 Meiose

Bij seksuele reproductie van de mens combineert de helft van het DNA van ieder van de twee ouders door recombinatie in het proces van meiose.

Bij seksuele reproductie komen de genen van twee ouders en hun voorouders door recombinatie samen in het proces van meiose.
Hier speelt het voordeel van seksuele selectie ten opzichte van aseksuele reproductie een belangrijke rol. Enerzijds komen de erfelijke eigenschappen van zowel de moeder als de vader samen in een willekeurige combinatie, de zogenoemde genetic lottery van de meiosis. Het verweer tegen pathogenen is het aantal soorten dat zich seksueel voortplant en de processen die bij de mens een rol spelen. En hoewel meiosis niet zonder risico’s is en ook nog veel antwoorden en onderzoek vragen, valt het resultaat te preferen boven lateral gene transfer (Coop & Przeworski, 2007).
 

 

Tijdperk

Oorzaken

Gevolgen

Mechanisme In dit proces speelt het voordeel van seksuele selectie ten opzichte van aseksuele reproductie een belangrijke rol. Enerzijds komen de erfelijke eigenschappen van zowel de moeder als de vader samen in een willekeurige combinatie, de zogenoemde evolutionary lottery van de meiose. Het is duidelijk dat de host-parasite interaction en de Red Queen hypothesis een belangrijke rol spelen in de selectie.
Ontogenie De recombinatie dat interacteert met de omgevingsfactoren, brengt doorgaans in hoofdlijnen een variatie van het individu tot stand die past bij de sociale en ecologische omgeving. Het verweer tegen pathogenen is de basis van zich seksueel voortplantende soorten zoals bij de mens van belang. En hoewel meiose niet zonder risico’s is en ook nog veel vragen onbeantwoord zijn, valt het resultaat te preferen boven lateral gene transfer (Coop & Przeworski, 2007; Mengistu et al., 2016; Wu et al., 2021).

Meer weten? Zie Vroege ontwikkelingen