2.1.1.04 Variatie
Door de meiose vertoont het complete genoom bij het individuele nageslacht, ten opzichte van ouders en elkaar, variatie.
Dankzij de recombinatie ontstaat een ‘nieuw’ individu dat, omdat het afwijkt van beide ouders, beter is beschermd tegen pathogenen (Hamilton et al., 1990; Van Valen, 1973). De recombinatie dat interacteert met de omgevingsfactoren, brengt doorgaans in hoofdlijnen de gewenste variatie van het individu tot stand.
De variatie in de expressie van dat gevarieerde genoom wordt vergroot als gevolg van de interactie met de sociale en culturele omgeving.
De interactie met de omgeving van het zich ontwikkelende individu, wordt vanaf de conceptie ondersteund door epigenetische effecten (Mayr, 1982; Jablonka & Lamb, 2010; Jablonka, Lachman & Lamb, 1992; Bateman et al., 2004).
Tijdperk
Oorzaken
- Adaptieve belang
Gevolgen
- Dankzij de recombinatie ontstaat een ‘nieuw’ individu dat, omdat het afwijkt van beide ouders, beter is beschermd tegen pathogenen en parasieten. Pathogenen proberen echter eveneens deze wedloop in hun voordeel te beslechten door zich aan te passen. Deze ontwikkeling brengt een ware ‘permanente wapenwedloop’ met zich (Buss, 2016; Dawkins & Krebs, 1979; Hamilton et al., 1990; Van Valen, 1973).
Meer weten? Zie Vroege ontwikkelingen