2.1.1.09 Kwaliteit selectie

Een lage mutatielast wijst op goede genen en is, zij het onbewust, herkenbaar voor het individu dat een partner zoekt en bevordert de procedurele kwaliteit van de selectie.

Een zo laag mogelijke mutatielast wijst op goede genen en is, zij het onbewust, herkenbaar voor het individu dat een partner zoekt. En bevordert ook de procedurele kwaliteit van het zoeken. DUBBEL-EFFECT!
Partnerkeuze richt zich onder andere op ongeveer de helft van de ca. 20.000 genen die een prominente rol vervullen bij de ontwikkeling en de kwaliteit van het brein (Miller, 2000; National Institute of Neurological disorders and stroke, 2010). Ook de combinatie van fluctuating symmetry en waist-hip-ratio samen spelen een rol (Perilloux et al., 2010).
 

Tijdperk

Oorzaken

Gevolgen


Voor vrouwen die een partner zoeken, zijn belangrijke indicaties in de (overwegend onbewuste) selectieprocedure de intelligentie, humor, betrouwbaarheid, ambitie, moraliteit en vriendelijkheid van mannen. Voor mannen, die meer letten op de jeugd, gezondheid en de fysieke aantrekkelijkheid van de potentiële partner, spelen de combinatie van fluctuating asymmetry dat verwijst naar een kleinere of grotere ontwikkelingsstabiliteit en de waist-hip-ratio dat een rol in de vruchtbaarheid speelt (Buss, 2023; Perilloux et al., 2010; Singh, 1993).

Meer weten? Zie Vroege ontwikkelingen