1.2 Toelichting tijdlijn
Homo sapiens is het resultaat van bijna 4 miljard jaar evolutie, gerekend vanaf het ontstaan van leven op aarde. In de voorgaande ca. 4 miljard jaar is een groot aantal veranderingen opgetreden voordat Homo sapiens evolueerde. Binnen die evolutionaire periode onderscheiden we een aantal bijzondere ontwikkelingen, periodes of adaptaties die een grote impact hebben gehad op het gedragsrepertoire van de huidige mens. Om de ontwikkelingen conceptueel te verhelderen, beschrijven we die entiteiten steeds aan de hand van het volgende kwartet:
- de ontologische identiteit: wat is het, wat is de definitie?
- de functie(s): waartoe dient het, waarom bestaat het?
- de functionaliteit(en): hoe werkt het, van welke processen of activiteiten maakt het mechanisme of de eigenschap gebruik?
- een toelichting ter nuancering of duiding, gezien ons uiteindelijke doel: conceptuele verheldering.
Aan de orde komen:
RESTJE: REDIGEREN
- ??? Daarbij hoort de angst te worden buitengesloten (Allen et al., 2022; Ayala, 2010; Baumeister & Leary, 1995; Pardede & Kovac, 2023). Beide eigenschappen behoren tot de adaptaties die evolueerden nadat de hominidae, de vroege menssoort, zich op de Afrikaanse savanne groepsgewijs moest organiseren als verdedigingsstrategie tegen roofdieren en rivaliserende groepen. De individuen die goed inspeelden op ondersteuning en samenwerking met andere groepsleden hadden meer reproductief succes dan andere leden die minder coöperatief waren. Samenwerking, vertrouwen en de daarmee samenhangende empathie en moraliteit werden aldus belangrijke individuele eigenschappen (Bateson, 1988; Darwin, 1871; Decety & Cowell, 2015; Hamlin, 2014). Vooral mensen die over een zogenaamde moral beauty trait beschikken zijn dankbaar, zorgzaam, empathisch, aangenaam en vergevingsgezind (Diessner et al., 2013). Herkenning van de signalen speelt in de communicatie een belangrijke rol. In dit geval is beauty in the eyes of the beholder van belang want deze perceptie is vaak gebaseerd op de overtuiging waaruit een persoonlijkheid bestaat (Stolier et al., 2017). Signalen moeten daarbij over en weer bekend en herkenbaar zijn (Andersson & Iwasa, 1996). De reden dat veel signalen geritualiseerd zijn is om snel en makkelijk herkend te kunnen worden. Het individu identificeert zich – overigens onbewust - met bekende, overduidelijke signalen van leden van ‘zijn’ gewenste groep. Het voorgaande betekent ook dat het individu de signalen van leden van een andere groep vaak niet herkent of dat die signalen geen of een andere betekenis hebben, bijvoorbeeld juist aversie opwekken.
Meer weten? Zie Fylo-perspectief