1.2.1 Het eerste leven
Definitie
- Leven is een complex van eigenschappen en functies van georganiseerde wezens, waarmee ze zichzelf in stand houden. Belangrijke levensprocessen zijn interne regulatie, stofwisseling en voortplanting. Bekende levensvormen zijn planten, dieren, schimmels, algen en bacteriën. De wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van levende wezens en levensverschijnselen heet biologie. (Wikipedia)
Functie(s)
- Sinds enkele decennia is duidelijk geworden dat het leven ca. 4,5 miljard jaar geleden is ontstaan, wellicht veroorzaakt door entropie (England, 2013, 2017).
- Leven kenmerkt zich door anti-entropie? ???
Functionaliteit(en)
- Het aantal soorten is sinds het Cambrium enorm toegenomen met als vermoedelijke oorzaak de toename van zuurstof, vooral in de oceaan (Hsia et al., 2013; Lane, 2002). Op zich is die toename al bijzonder omdat organismen voorafgaand aan het Cambrium veel eenvoudiger waren.
- Dit betekent dat evolutie als enige proces in staat is nieuwe soorten en eigenschappen toe te voegen die voordien niet bestonden (Haldane, 1957; Kimura, 1961).
Toelichting
- Sindsdien heeft evolutie ca. 8,7 miljoen soorten biologische ‘reproductiemachines’ voortgebracht die alle, zoals Darwin zich realiseerde (1859), afkomstig zijn van één en dezelfde eerste levensvorm.
- Misschien is inderdaad wel het meest verwonderlijke dat alle soorten qua ontwerp en functie ver uitstijgen boven alles wat de mens tot op heden technologisch heeft geproduceerd (Mora et al, 2011), maar veel soorten, waaronder de mens, verre van ‘optimaal’ zijn geëvolueerd (Dawkins, 2009). De reden hiervoor is dat het ‘product’ het huidige resultaat is van zelforganisatie en emergentie. Voor de evolutie van een soort is een ongebreidelde hoeveelheid tijd beschikbaar.
Meer weten? Zie Toelichting tijdlijn