1.06.2.2 Risicomanagement

Een aspect dat medebepalend is voor typerend of kenmerkend keuzegedrag is de manier waarop mensen risico's zoeken dan wel juist vermijden. Waar mannen in het algemeen meer en hogere risico’s nemen, spelen vrouwen wat meer op safe (Charness & Gneezy, 2011; Ellis et al., 2012; Wilson & Daly, 1984). De oorzaak hiervan lijkt te moeten worden gezocht in een sekse-gebonden verschil in voorkeur voor korte- dan wel lange termijnstrategieën voor het aangaan van partnerschappen. Mannen zijn daarin meer korte termijndenkers, terwijl vrouwen de voorkeur geven aan investeringen op langere termijn. In de literatuur spreekt men ook wel van approach en avoidance, hieronder in TIMES vertaald als respectievelijk Risicozoekend en Risicomijdend.

 

Op de achtergrond speelt hier het Life History Perspective een rol. Dat perspectief beschrijft het balanceren van soorten tussen kwantiteit en kwantiteit in het kader van reproductief succes. Dat balanceren krijgt vorm in de verdeling van middelen (energie, tijd, aandacht etc.), tussen de twee polen: 

De mens is duidelijk een soort die functioneert op basis van een lange termijnstrategie en veel tijd, moeite en aandacht besteedt aan de ondersteuning van zijn nakomelingen en instandhouding van zijn persoonlijke relaties en vriendschappen. 

In schema: 

             

Meer weten? Zie Sekse en Risicomanagement

 * man-vrouw contacten zijn op zich ook meer riskant voor vrouwen dan voor mannen; minder fysiek sterk, langzamer, kans op zwangerschsp...

*na de oorlog mannen is 1 man voldoende om stam weer op peil te brengen..