4.2 Soc.identiteit

 

Bouwen aan een eigen sociale identiteit
Met ons keuzes selecteren we anderen enerzijds en adverteren we ons naar anderen toe anderzijds en dat alles in het teken van de voor ons zo onmisbare samenwerking. Op die manier ontstaat een bepaald herkenbaar beeld van ons als persoon, een sociale identiteit.

Wat is het?
De sociale identiteit is het geïntegreerde geheel van onze mentale fitness indicatoren, al die signalen die erop wijzen dat wij over goede verstandelijke en karaktereigenschappen beschikken.
Waarom bestaat het?
Onze sociale identiteit maakt ons als individu identificeerbaar, dat wil zeggen herkenbaar voor onszelf en anderen als 'deze persoon' of 'dit individu'. Dat is nodig om in een gemeenschap te kunnen leven, maar ook om onszelf als ‘een duurzaam geheel’ te kunnen ervaren; morgen zijn we ook wie we vandaag waren.
Hoe werkt het?
Onze sociale identiteit komt tot uiting in het kenmerkende keuzegedrag dat we vertonen om daarmee te bouwen aan ons imago en reputatie.
Welke eigenschappen kent het?
• Imago en reputatie helpen om, zowel in de ogen van de buitenwereld als de persoon zelf, het beeld op te roepen van een goed lid van de ‘eigen groep, de eigen bubbel.
• Doorgaans kan dat alleen dankzij een balans tussen flexibiliteit en consistentie omdat we in tal van verschillende deelgemeenschappen leven, zoals ons gezin, onze collega’s op het werk, onze vriendengroepen etc.

 

Meer weten? Zie Wetenschap