1.06.2.1 Sekse

Inherent aan seksuele reproductie is het bestaan van tenminste twee seksen, bij de mens man en vrouw. Hoewel er ook binnen de groepen mannen en vrouwen sprake is van een grote mate van diversiteit aan mentale eigenschappen, bestaan er ook grote verschillen tussen deze beide groepen. Dat vindt zijn oorsprong in de verschillen tussen het vrouwen- en het mannenbrein, het platform waarop mentale eigenschappen functioneren. Het vrouwenbrein is voornamelijk geprogrammeerd voor empathie; het mannenbrein voornamelijk voor het begrijpen van patronen en het bouwen van systemen. Vrouwen zijn daardoor in het algemeen, meer sociaal georiënteerd, meer bezig met mensen dan mannenMannen focussen in het algemeen op structuren van processen en op dingen (Baron-Cohen; 2003, 2005, 2007)Aan de hand van deze indeling kan men verklaren hoe en waarom het brein op iedere structurele verandering reageert, of iets als kans of bedreiging wordt ervaren. Daarbij worden doorgaans twee soorten structurele veranderingen onderscheiden die parallel lopen met de sekseverdeling:  

Het sekseverschil vinden we terug in een aantal karaktereigenschappen waarmee beide groepen proberen hun sociale meerwaarde te realiseren. Dit onderlinge verschil in kenmerkend keuzegedrag is dan ook een van de dimensies in de taxonomie (TIMES). 

figuur M/V

Bij deze tweedeling moet nog wel een nuancering worden gemaakt. Tussen deze twee uitersten vond Baron-Cohen dat er sprake was van een zogenoemd balanced brain (uitgebalanceerd brein). Een dergelijk brein is zowel empathisch als gestructureerd en goed in het ontdekken van patronen. Dit brein is echter minder empathisch en gestructureerd dan het vrouwen- respectievelijk het mannenbrein. Boven dien moet men bedenken dat er ook binnen Er bestaan eveneens uitzonderingen bij vrouwen en mannen: een vrouwenbrein kan soms ook minder empathisch zijn, maar beter in het ontdekken van structuren en systemen. Sommige mannen hebben een brein dat meer empathisch is dan systematisch gestructureerd. In schema: 

                                     

Legenda: E staat voor Empathy, S voor Systemizing en B voor Balanced. De gearceerde vlakken en het kruis geven de extremen aan van zowel empathizing als systemizing (autisme en Asperger syndroom) en het balanced brain als ongemarkeerd. De cijfers verwijzen naar de mate waarin de eigenschap zich manifesteert (2003, Baron-Cohen et al.)

Meer weten? Zie Sekse en risicomanagement