1.1 Aanleiding

De aanleiding tot het onderzoek waren enkele opmerkelijke bevindingen op basis van de literatuur over het onderwerp besluitvorming. Daaruit bleek grofweg dat:

Kortom, het maken van keuzes, in meer cognitief-psychologische termen besluitvorming genaamd, is momenteel een van de meest essentiële, maar ook problematische onderdelen van het mens-zijn. Dat geldt zowel in individuele als in collectieve zin (Cao et al., 2021; Rickards et al., 2014; Small et al., 2020; Trunk et al., 2020).

Met het rijzen van dit soort gedachten ontstonden ook de nodige vragen, zoals:

Een eerste, meer serieuze scan van de literatuur wees uit:

Samenvattend, er lijkt geen tot weinig onderzoek te bestaan dat inzicht biedt in individuele besluitvorming als psychologisch fenomeen, buiten de genen (Tooby & Cosmides (2015), Buss & Hawley (2011), Nesse inz. Tinbergen (2013) en Judith Rich Harris (2009, 2011).

Daarmee werd bij de toenmalige onderzoeksgroep, bestaande uit Jan Guus Waldorp, Marie-Anne Simons en Harry van de Wiel, de wetenschappelijke nieuwsgierigheid gewekt. Die nieuwsgierigheid werd nog versterkt door actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Zo groeide in het zorgdomein de aandacht voor ‘Shared Decision Making’ en ‘Nudging’. Conform Sartres adagium ‘een mens is zijn keuzes’ leek het ons dan ook tijd om dit zo belangrijke, maar blijkbaar ook nog altijd geheimzinnige concept nader te onderzoeken. Ondanks het vroege overlijden van Marie-Anne Simons in 2019, besloten Waldorp en van de Wiel het onderzoek voort te zetten en het proefschrift aan haar op te dragen.

Meer weten? Zie Aanleiding, legitimatie etc.